Lunina čarobna flavtica v izvedbi Cecilije, KGD Polzela

S čarobnim vlakom smo se v cetrtek, 18. aprila, s perona Kulturnega doma Polzela, točno ob 18.00, odpravili v svet domišljije male Lune in njene čarobne flavtice avtorja Blaža Puciharja, v adaptaciji besedila Eve Deban ter priredb glasbe Gašperja Smisla.

Kako glasba osrečuje vsakega, ki se ji prepusti, nam je skozi pripoved doživeto orisovala pripovedovalka Ana Ulaga Knez, kateri so se, kot posamezni liki iz pravljice, s svojimi inštrumenti pridružili učenci in mentorji Cecilije, kulturno-glasbenega društva Polzela. V vlogi Otožnega sibirskega tigra, želvaka in strašnega zmaja se je odlično odrezal klarinetist Lenart Florjanc, kolibriju in delfinu je s flavto melodijo posodila Nika Herodež, vlogo vihravega ponija je s saksofonom prevzel Gašper Smisl, Neja Štrajhar in Brina Sevnik, prav tako s flavto ter Zala Veler na violini pa so orisali vmesno potovanje male Lune. Za klavirsko spremljavo napete zgodbe sta poskrbeli Klara Jug in Meta Podbregar, poslušalci pa za bučne aplavze in odlično vzdušje.
Večer se je, z dvorano polno nadebudnih otrok in njihovih staršev, končal zares pravljično. Luna se je, po svoji veliki pustolovščini, srečno vrnila domov, na poti pa spoznala veliko novih prijateljev.

Potopisno predavanje z Veroniko Zupan: Nasmejana obala Afrike

Na deževen sobotni večer smo v prostorih Kulturno glasbenega društva Cecilija Polzela za nekaj časa pozabili na turobno jesensko vreme in se preselili nazaj v toplo poletje. Družili smo se ob fotografijah, posnetkih in vtisih iz Gambije, ki jo je julija letos obiskala naša članica Veronika. Tam je opravljala prostovoljno delo na področju izobraževanja in okoljevarstva pod okriljem Društva za otroke sveta. Domov je prišla polna novih zgodb in dogodivščin, ki jih je delila z nami v obliki potopisnega predavanja. Miselni potep po deželi nasmejanih ljudi smo zaključili s sproščenim pogovorom ob vprašanjih gledalcev.

Prvomajska budnica pihalnega orkestra 2019


S prvomajsko budnico je orkester pričel v zgodnjih jutranjih urah. Igrali so na petnajstih mestih po vseh zaselkih in vaseh Občine Polzela ter tudi na treh mestih v občini Tabor in Vransko. Budili so s skladbami, ki že po tradiciji veljajo za budniške. Veliko občanov jim je z veseljem prisluhnilo, saj so prvomajskemu jutru prinesli praznično vzdušje, prav tako pa ponovno obudili tradicijo izpred mnogih let.

Na sliki: Nastop pihalnega orkestra KGD Cecilija Polzela v novem naselju v Založah.

Tone Tavčer

Budnica pihalnega orkestra Cecilija KGD Polzela za 1. maj 

Letošnji 1. maj je bil že drugič, odkar obstaja občina Polzela, zaznamovan z budnico. Zaigral jo je pihalni orkester Cecilija, KGD Polzela, pod vodstvom dirigenta Gašperja Smisla.

S prvomajsko budnico je orkester pričel v zgodnjih jutranjih urah. Igrali so na šestnajstih mestih po vseh zaselkih in vaseh občine Polzela ter tudi na Gomilskem in v Grajski vasi v občini Braslovče in v Taboru in Prekopi v občini Tabor. Budili so s skladbami, ki že po tradiciji veljajo za budniške. Veliko občanov jim je z veseljem prisluhnilo, saj so prvomajskemu jutru prinesli praznično vzdušje, prav tako pa ponovno obudili tradicijo izpred mnogih let.

T. Tavčar

KVINTET SAKSTET POPESTRIL UVODNO SREČANJE TUJIH IN DOMAČIH KEMIKOV NA BLEDU

Kvintet Sakstet je v nedeljo, 15. aprila 2018, popestril uvodno srečanje udeležencev 11. mednarodne konference masne spektrometrije na področju petrokemije, okoljske in živilske kemije, ki je potekala na Bledu med 15. in 18. aprilom. Organizator konference je bila Ruska zveza za masno spektrometrijo, v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani.

Na konferenci je sodelovalo več kot 50 znanstvenikov iz Slovenije, ZDA, Rusije, Francije, Gruzije, Srbije, Češke, Nemčije in Kolumbije, ki so predstavili najnovejše dosežke s tega področja. Večerno uvodno srečanje se je začelo s toplo dobrodošlico vseh udeležencev konference, na kateri so degustirali vino vinarja Danila Baša iz Vipavske doline. Nagovorili sta jih prof. Albert Lebedev in prof. Polonca Trebše. Celoten program je popestril Kvintet Sakstet s svojim raznolikim repertoarjem, medtem ko so udeleženci uživali v degustaciji različnih kuharskih postrežb ter kratki predstavitvi lepote Slovenije in Bleda.

 

Živa Avžner


Prvi v letošnjem letu

V sredo, 21. februarja, se je naša dvorana ponovno napolnila z obiskovalci ter ponosnimi starši. Prvič v letošnjem letu so na odru "Cecilije" zazveneli instrumenti učencev, kateri so pod napetim ušesom mentorjev, pripravili pester program.

Z vsakim nastopom so skladbe zrelejše, spomini na pot prehojeno od prvih tonov do skladbe pa se vtisnejo globoko v ljudi, ki ustvarjajo ali soustvarjajo podobe vsakega nastopa mladih glasbenikov. Iskrenost in trud izžarevata prav iz vsakega, ki stopi na oder in z njega odide, nagrajen z aplavzom in novo izkušnjo.

Naj bo aplavzov in izkušenj čim več!

Gašper Smisl 

Valentinov koncert mentorjev glasbene šole Cecilije, kulturno glasbenega društva Polzela

"Harmonija je čista ljubezen, kajti ljubezen je koncert".

Je ljubezen do ljudi, ljubezen do različnih stvari in je ljubezen do glasbe, in ravno ta ljubezen je 14. februarja združila naše mentorje, ki so kot solisti ali z združenimi močmi v različnih komornih zasedbah, obiskovalcem polepšali romantike poln dan.

V nekaj izvirnih sestavih so zazvenele slovenske ljudske skladbe, skladbe klasičnih mojstrov, jazzovski standardi, manjkala pa ni niti znamenita Na Golici.

Da je glasba res brezmejna in da ima izjemno povezovalno moč pa so še enkrat dokazali lističi z mislimi naših učencev, s katerimi je bila okrašena dvorana.

Akordi letošnjega koncerta so tako odzveneli in ker čas kar prehitro beži, že snujemo naslednjega.

Gašper Smisl


POGUMNO NA ODRU

Učenci glasbene šole Cecilije, KGD Polzela so dodobra zakorakali v novo šolsko leto ter se po dobrem mesecu in pol že predstavili.

 

18. oktobra so z mentorji pripravili prvi javni nastop v tem šolskem letu in obiskovalcem predstavili raznolik program, v katerem so tokrat  prevladovale slovenske ljudske skladbe in priredbe le-teh, manjkalo pa ni tudi bolj moderno in klasično obarvanih glasbenih motivov.

Nekateri so se na odru predstavili prvič in tako pogumno zakorakali v glasbeni svet, ob živahnem dogajanju in druženju s starejšimi vrstniki pa pozabili na tremo.

Večer jim je tako prinesel nove izkušnje, staršem ter ostalim obiskovalcem pa kratek izlet med različnimi instrumenti in melodijami.

 

Še veliko glasbenih užitkov in odličnih nastopov pa prav vsem želimo mentorji!

 

 

SREČANJE PIHALNIH ORKESTROV GRAD KOMENDA POLZELA 2017

 Prijetno nedeljsko popoldne, 8. oktobra, je na Polzeli minilo v znamenju pihalnih orkestrov.Na gradu Komenda se je v organizaciji Cecilije, kulturno glasbenega društva Polzela in občine Polzela, odvilo srečanje godb grad Komenda Polzela 2017. Godbeniške tone so po Polzeli v sproščenem in prijateljskem vzdušju raznesli Društvo godba Zabukovica, Kulturno društvo godba Liboje, Godba veteranov Univerze za III. življenjsko obdobje Žalec ter domačini, orkester Cecilije, kulturno glasbenega društva Polzela. Vsak orkester je zaigral po štiri skladbe s svojih bogatih repertoarjev, na koncu pa so se vsi orkestri združili in koncert popestrili še z dvema skupnima skladbama. Koncert je tako prispeval kamenček v mozaik pestrega dogajanja ob prazniku občine Polzela, glasbeniki in poslušalci vseh generacij pa so se v krasnem ambientu polzelskega Gradu, prijetno podružili.


VELIKO PLATNO ZNOVA OŽIVELO

Stara telovadnica OŠ Polzele se je v nedeljo, 24. septembra 2017, ob 17. uri ponovno napolnila. Pihalni orkester Cecilije, KGD Polzela je zaradi velikega navdušenja svoj koncert, ki je bil izveden že meseca maja, ponovila.

Septembrska izvedba »Velikega platna« še vseeno ni bila identična prejšnji. Gledalci so uživali v malo spremenjenih igrah in drugačnih plesnih parih. Člani pihalnega orkestra želimo, da uživate v našem igranju in začutite glasbo z vsemi atomi svojega telesa.

V prazničnem decembru, in sicer 14. decembra 2017, ob 18. uri gostujemo na dobrodelnem koncertu na OŠ Prebold. Pripravili smo tudi novo pesem, s katero vam bomo poskušali skupaj z učenci polepšati večer.

Živa Avžner