O nas

Začetek dela Cecilije, kulturno glasbenega društva Polzela, sega v leto 2001, ko je g. Stanko Podbregar pričel s pripravami na ustanovitev društva.

Začetek je bil težak, toda uspešen. Izobraževanje se je pričelo in danes se v glasbeni šoli društva izobražuje 80 učencev, uspešno deluje pihalni orkester, kvintet saksofonov, skupina učiteljev in manjše, priložnostne skupine.

Redno poteka plesni tečaj.

Glasbena šola Cecilija, KGD Polzela

Glasbena šola Cecilija, KGD Polzela, opravlja najžlahtnejše poslanstvo med vsemi, saj širi glasbeno vzgojo med mladimi in starejšimi; sprva kot prvobitno poslanstvo društva, z leti pa kot nosilec raznolikega dogajanja v društvu, ki zagotavlja kulturno pestrost v občini Polzela in širše. 

V letih delovanja društva je tekel pouk na različnih lokacijah, ki so bile bolj ali manj primerne za delovanje društva. Večkrat so bile potrebne selitve, a z velikim razumevanjem občine Polzela, je društvo s selitvijo v obnovljeno »staro« župnišče na Malteški cesti 21, pridobilo primerne prostore za delovanje. 

Danes glasbeni pouk na šoli obiskuje letno okoli 80 učencev, poučuje pa od 10 do 12 učiteljev na instrumentih: klarinet, flavta, saksofon, violina, trobenta, rog, pozavna, tenor, bariton, tuba, harmonika, klavir, kitara, orgle, violina in tolkala. Poučujemo pa tudi glasbeno pripravnico in teoretični pouk.

Program šole poleg učenja vsebuje še nastope pred občinstvom na javnih nastopih glasbene šole, kjer učenci igrajo s spremljavo klavirja, orgel ali v manjših ansamblih in uspešno zastopajo kulturno društvo ter sam kraj na najrazličnejših kulturnih dogodkih v občini in izven. 

Ob koncu šolskega leta izvedemo komisijsko preverjanje znanja oz. veščine igranja na instrument, učenci pa prejmejo potrdilo, da so izpit opravili v skladu s sprejetim učnim načrtom glasbene šole.

Pogosto vprašanje staršev je, v čem je razlika med »državno« in glasbeno šolo Cecilija Polzela. Predvsem je uspeh učencev v glasbeni šoli Cecilija v večji meri odvisen od njihove pridnosti in vestnosti. Učenci imajo individualni pouk dvakrat tedensko, poleg tega obiskujejo še nauk o glasbi in občasno komorne vaje. Kljub temu, da program glasbene šole Cecilija sledi programu državnih glasbenih šol, je potrebno za priznanje nižje glasbene šole opraviti preizkus znanja še v državni glasbeni šoli. 

Ker je glasbena šola Cecilije, KGD ljubiteljska glasbena šola, lahko prilagajamo program posameznim željam slušateljev, vpis poteka skozi vse leto, starostne omejitve za vpis pa ni.

Dejstvo, da se učenci po zaključku izobraževanja odločijo za nadaljevanje glasbene poti bodisi na nadaljevalni stopnji, v orkestru ali kot člani drugih zasedb, nas navdaja z optimizmom in zadovoljstvom.

Pihalni orkester 

Pihalni orkester Cecilija, je bil ustanovljen leta 2010 in je deloval le občasno.

Z letom 2012 je s pridobitvijo obnovljenih prostorov v starem župnišču, pričel delovati redno.

Orkester deluje na ljubiteljski ravni in trenutno šteje 32 članov, vsako leto pa se število le-teh povečuje.

Program orkestra je raznolik, saj zajema glasbo najrazličnejših žanrov, od pop-a, rock-a, plesne, filmske glasbe in pa seveda koračnic.

Orkester se redno udeležuje proslav in dogodkov v domačem kraju, glasbeniki pa se z veseljem odzovejo tudi vabilu izven meja,vsako leto priredijo dva samostojna koncerta,pri raznih projektih pa se povezuje še z drugimi društvi in posamezniki.

Plesna sekcija

V letu 2017 je pričela z delovanjem plesna sekcija, katere namen je vsem starostnim skupinam približati standardne plese.