Prvomajska budnica 2024

V sredo, 1. 5 . 2024, ob 5. uri, smo člani Pihalnega orkestra Cecilija začeli s tradicionalno prvomajsko budnico, letos že 8. leto zapored. Začeli smo v Ločici ob Savinji, kjer smo Polzelane počasi prebujali in spravljali iz postelj, kaj kmalu pa so nas številni že pričakali na lokacijah in nas bogato pogostili. Hvaležni smo čisto vsakemu, ki si je vzel čas, nas prišel poslušat, nam namenil kakšno lepo besedo in nam dal kaj za pod zob. Res smo vam hvaležni - HVALA! ❤️

Zahvaljujemo se PGD Ločica ob Savinji za gasilski kombi, s katerim smo se vozili naokrog. Tudi letos pa smo igrali na tradicionalnem prvomajskem srečaju na Šmiglovi zidanci.

Tradicionalna prvomajska budnica Pihalnega orkestra Cecilija Polzela

Letošnjo tradicionalno prvomajsko budnico smo lahko končno spet izvedli v živo. Izbrali smo si kar 15 postojank in v zgodnjih urah prebujali tamkajšnje prebivalce.

Ob zgodnji 5. uri smo se s Pihalnim orkestrom Cecilija, ki spada pod Cecilijo, Kulturno-glasbeno društvo Polzela, zbrali pred našimi prostori na Polzeli, nato pa smo že ob 5.30 prebudili Ločico ob Savinji, kjer smo uradno začeli našo budnico. Odpravili smo se čez Gmajno, Breg pri Polzeli, Orovo vas, se na več točkah ustavili na Polzeli, nadaljevali v Založah, Andražu nad Polzelo, Dobriču in Podvinu. Nastopili smo tudi na tradicionalnem srečanju ob 1. maju na Šmiglovi zidanici in končali na Prekopi.

Izjemno veseli smo za topel in prijeten odziv, ki smo ga prejeli. Zahvaljujemo se vsem, ki ste nas pričakali na načrtovanih postojankah in nam pripravili bogate pogostitve, ob katerih smo se lahko z vami nasmejali in prijetno pokramljali. Z nekaterimi pa smo si na cesti pomahali iz gasilskega kombija, iz katerega smo predvajali naše vnaprej posnete avtorske koračnice našega dirigenta in predsednika Cecilije, KGD Polzela, Gašperja Smisla.

Kot smo vam že obljubili, se ponovno vidimo naslednje leto in upamo, da vas zbudimo še več.


A JE TO …? Koncert pihalnega orkestra Cecilija

Letošnji koncert pihalnega orkestra KGD Cecilija Polzela je bil obarvan z vsem dobro poznanimi risanimi junaki. Članica orkestra Živa Avžner je povedala, da je izbrana tema nastala povsem spontano, »krivec« pa je bil njihov dirigent Gašper Smisl, ki je začel pisati priredbe. Svoje ideje in izbor glasbe je kmalu začel deliti s člani orkestra. Ker so bili nad idejo navdušeni, so kmalu začeli sestavljati svoj vsakoletni koncert. Rdeča nit lanskega koncerta je bila filmska glasba, letos pa so dokazali, da tudi risanke vsebujejo zabavno, igrivo, tudi resno in seveda najpomembnejše – kakovostno glasbo. Živa je povedala tudi, da so si za letos zastavili visoke cilje. Prejšnji koncert je namreč veljal za zelo uspešnega, zato so se odločili, da tokrat uspešnost le še nadgradijo. Gašper je izbral 13 skladb in jih priredil. Hkrati so za boljše poznavanje glasbe organizirali tudi filmske večere. Takrat so si ogledali vse risanke, na podlagi katerih je nastal njihov glasbeni program. Prav tako so organizirali delovne dneve, v sklopu katerih so zgradili, preuredili in prebarvali tokrat zelo obsežno sceno, za katero ima največje zasluge Gal Aleksej Pilko. Ker vedo, da je poudarek pri risankah in risanih filmih tudi na vizualnem področju, so se nanj osredotočili tudi sami. Pomagali so jim spretni prstki Suzane Košenina, ki je s svojimi idejami kostume karseda najbolje približala izvirni različici. Zagotovo so letos uresničili svojo željo, da nadgradijo uspešnost letnega koncerta, saj so pred polnimi tribunami občinstva uprizorili skorajda risanke v živo. Manjkalo ni dobre glasbe in petja, niti smeha, kaj šele paše za oči. Bravo, Cecilija, le kaj nas čaka prihodnje leto? (za časopis Polzelan Bina Plaznik)

Budnica pihalnega orkestra Cecilija KGD Polzela za 1. maj 

Letošnji 1. maj je bil že drugič, odkar obstaja občina Polzela, zaznamovan z budnico. Zaigral jo je pihalni orkester Cecilija, KGD Polzela, pod vodstvom dirigenta Gašperja Smisla.

S prvomajsko budnico je orkester pričel v zgodnjih jutranjih urah. Igrali so na šestnajstih mestih po vseh zaselkih in vaseh občine Polzela ter tudi na Gomilskem in v Grajski vasi v občini Braslovče in v Taboru in Prekopi v občini Tabor. Budili so s skladbami, ki že po tradiciji veljajo za budniške. Veliko občanov jim je z veseljem prisluhnilo, saj so prvomajskemu jutru prinesli praznično vzdušje, prav tako pa ponovno obudili tradicijo izpred mnogih let.

T. Tavčar

KONCERT VELIKO PLATNO
NA DOBRODELNEM KONCERTU OŠ PREBOLD

14. december 2017 ob 18.00