Glasbena šola Cecilije, KGD Polzela

Glasbena šola Cecilija, KGD Polzela, opravlja najžlahtnejše poslanstvo med vsemi, saj širi glasbeno vzgojo med mladimi in starejšimi; sprva kot prvobitno poslanstvo društva, z leti pa kot nosilec raznolikega dogajanja v društvu, ki zagotavlja kulturno pestrost v občini Polzela in širše. 

V letih delovanja društva je tekel pouk na različnih lokacijah, ki so bile bolj ali manj primerne za delovanje društva. Večkrat so bile potrebne selitve, a z velikim razumevanjem občine Polzela, je društvo s selitvijo v obnovljeno »staro« župnišče na Malteški cesti 21, pridobilo primerne prostore za delovanje. 

Danes glasbeni pouk na šoli obiskuje letno okoli 80 učencev, poučuje pa od 10 do 12 učiteljev na instrumentih: klarinet, flavta, saksofon, trobenta, rog, pozavna, tenor, bariton, tuba, harmonika, klavir, kitara, orgle, violina in tolkala. Poučujemo pa tudi glasbeno pripravnico in teoretični pouk.

Program šole poleg učenja vsebuje še nastope pred občinstvom na javnih nastopih glasbene šole, kjer učenci igrajo s spremljavo klavirja, orgel ali v manjših ansamblih in uspešno zastopajo kulturno društvo ter sam kraj na najrazličnejših kulturnih dogodkih v občini in izven.

Ob koncu šolskega leta izvedemo komisijsko preverjanje znanja oz. veščine igranja na instrument, učenci pa prejmejo potrdilo, da so izpit opravili v skladu s sprejetim učnim načrtom glasbene šole.

Pogosto vprašanje staršev je, v čem je razlika med »državno« in glasbeno šolo Cecilija Polzela. Predvsem je uspeh učencev v glasbeni šoli Cecilija v večji meri odvisen od njihove pridnosti in vestnosti. Učenci imajo individualni pouk dvakrat tedensko, poleg tega obiskujejo še nauk o glasbi in občasno komorne vaje. Kljub temu, da program glasbene šole Cecilija sledi programu državnih glasbenih šol, je potrebno za priznanje nižje glasbene šole opraviti preizkus znanja še v državni glasbeni šoli.

Ker je glasbena šola Cecilije, KGD ljubiteljska glasbena šola, lahko prilagajamo program posameznim željam slušateljev, vpis poteka skozi vse leto, starostne omejitve za vpis pa ni.

Dejstvo, da se učenci po zaključku izobraževanja odločijo za nadaljevanje glasbene poti bodisi na nadaljevalni stopnji, v orkestru ali kot člani drugih zasedb, nas navdaja z optimizmom in zadovoljstvom.


ČAROVNIJA NA ŽOVNEŠKEM GRADU
v izvedbi Cecilije, KGD Polzela


V sredo, 18. maja, smo v kulturnem domu na Polzeli premierno priredili predstavo po knjižni predlogi Tjaše Slemenšek uglasbene pravljice "Čarovnija na Žovneškem gradu", za katero je glasbo in besedila napisal Gašper Smisl.

Pod mentorstvom Mete Podbregar so se predstavili učenci Glasbene šole Cecilija, KGD Polzela in nas popeljali v davni čas Žovneških gospodov, vitezov, plemičev in vojščakov ter malega, nagajivega, a srčnega škrata Monderlina.

Škrat Monderlin (Julija Josić Marijanović) s pomočjo dobre vile (Naya Vidmar) ter živali
poizkuša pomagati prebivalcem Savinjske doline (učenci) do boljšega življenja. S čarobnim prahom, zlatniki iz grajske zakladnice in veliko poguma mu kljub vojščakom (Jaka Jazbec in Tim Vranič), ki ga skoraj ujamejo in vržejo v ječo, tudi uspe. Začarani zlatniki, razpršeni po Savinjski dolini, vzklijejo v zeleno zlato, hmelj.

Pripovedovalec zgodbe je bil Andrej Kužnik, za klavirsko spremljavo pa je poskrbel Tim Cizej.

Pravljico lahko ponovno doživite 10. junija, ko jo bomo izvedli prav na gradu Žovnek. Vabljeni!

Za pomoč pri izvedbi se zahvaljujemo avtorici pravljice Tjaši Slemenšek, KUD Polzela ter Občini Polzela.
GLASBENA ŠOLA